thumbnail

Vinterlöpning

by admin
Categories: Tips, Träning
Tags: No Tags
Comments: Comments Off

Woman running in winter

När vintern är i full gång är det vissa träningsformer som lätt faller bort och det är nog ingen som kan påstå att lika många tränar löpning under vinter som resten av året, men faktum är att det går att träna löpning även på vintern.

Innan man ger sig av ut i vintervädret måste man först se till att man har både kläder och utrustning som passar:

  • Mössa – säger ju sig själv egentligen, men det behöver inte vara en tjock, det funkar faktiskt bättre med en tunnare, mer töjbar mössa, de sitter bättre och kan dras ned så långt man behöver.
  • Jacka – en träningsoverallsjacka gör ofta jobbet, de som sitter slimmade mot kroppen släpper in mindre kalluft. Välj en som också är ganska vindtät.
  • Tröja – det är viktigt att hålla sig torr när man löper på vintern, välj därför en tröja av ylle eller ullfrotté, aldrig bomull, det binder fukt och kyler ner en.
  • Byxor – ett par träningstights fungerar alldeles utmärk för vinterlöpning, de släpper inte in kalluft och ger maximal rörelseförmåga.
  • Sockar – igen så är det ylle och ullfrotté som fungerar bäst, de håller fötterna både varma och torra.
  • Skor – ett par skor för vinterlöpning ska ha ett ordentligt väggrepp, vara stabila och helst även vattentäta. Sidan iForm har testat ett antal löparskor för att se vilka som fungerade bäst för vinterlöpning, de har resultatet på sin sida.
  • Pulsmätare – är man nybörjare till vinterlöpning är det bra om man kan hålla koll på pulsen medan man springer som kan hjälpa en att hitta en bra takt. Det finns pulsklockor att köpa på ställen som Länna Sport.
  • Mobilarmband – många gillar att lyssna på musik när de springer och har man inte ett bra sätt att fästa mobilen kan den vara ganska irriterande som den far fram och tillbaka i fickan.
  • Pannlampa – på vintern har man inte alltid lyxen att kunna springa medan solen är ute, därför måste man se till att ha med sig sin egen ljuskälla.
  • Midjeväska – det finns alltid saker som man kan tycka är praktiska att ha med sig och då behöver man någonstans att förvara dem, en midjeväska löser ofta detta problem.

Löpning i minusgrader

Helt klart så finns det en gräns på hur kallt det kan vara för att man kan ge sig ut för att springa. Du avgör helt klart själv om du vill ge dig ut i kylan, men se till att du klär dig så du inte fryser. Idealtemperatur ligger kring minus 10. Men klart att man kan ge sig ut även om det är kallare. Du kan med fördel värma upp hemma inomhus innan du ger dig ut. Du kommer ju att hålla dig varm genom din löpning. Om det börjar kännas allt för kallt och obehagligt så bege dig hem.