thumbnail

Via Ferrata – Dramatisk bergsvandring

by admin
Categories: Fritid, Resa
Tags: No Tags
Comments: Comments Off

504545-bergen-city-in-norway

Via Ferrata är ungefär ett mellanting mellan vandringsled och bergsklättring. De byggs där höjdskillnader och terräng tidigare gjort det svårt att ta sig fram för andra än bergsklättrare.

Genom att dra en kraftig stålvajer och placera ut konstgjorda steg och grepp skapas turistvägar med ofta hisnande utsikt som ordinärt tränande personer kan ta sig fram på, vilket gjort att även barnfamiljer har upptäckt tjusningen med dem.. Sedan 1960-talet har via ferrata varit mycket populära i Alperna och på senare år har alltfler byggts runtom i världen, bland annat i Skandinavien där det finns populära anläggningar på Skuleberget, i Stockholms skärgård och Loen i Norge.

Den första vIa ferratan skapades redan på 1800-talet, men det var i och med första världskriget som det första stora uppsvinget kom: Via ferratan visade sig idealisk när militära trupper skulle förflytta sig i de italienska Dolomiterna och Alperna. Sedan dess har många fler byggts och idag finns över 1000 anläggningar runt om i världen.