thumbnail

Vandringstips för nybörjare

by admin
Categories: Fritid, Tips
Tags: No Tags
Comments: Comments Off

Vandring är ett intresse som delas av många världen över. Har man någonsin känt att man skulle vilja komma bort från storstadslivet och se mer av vår fantastiska natur, är vandring något som borde passa en som handen i handsken. Här delar vi med oss av lite tips för de som aldrig provat på detta tidigare.

Kläderna

Det är mycket viktigt att man klär sig rätt när man ska gå ut och vandra. Sunt förnuft och årstid kan ju informera mycket om hur man bör vara klädd, men det är värt att tänka till lite extra noga. Lager på lagerprincipen är mer eller mindre en gyllene regel när det kommer till vandring. Det innersta lagret får gärna vara ett riktigt underställ av merinoull. Mellanlagret kan vara allt från en tunn till en tjock tröja beroende på temperaturen. Och det yttersta lagret kan vara något som en skaljacka/byxor som skyddar från väta och vind.

Packningen

Packningen är något många vana vandrare har lärt sig att förbättra med tiden. Och det är nog erfarenheten man själv kommer att ha. Ett tips är dock att börja med att packa ned sina saker i separata packpåsar i olika färger. På så sätt kommer man inte behöva gräva och rumstera om lika mycket i packningen så fort man behöver få tillgång till något. Exakt vad man behöver med sig beror så klart delvis på hur länge och var man tänkt vandra, men det finns universallistor som man kan utgå från.

Vandringsled

Som nybörjare är det bra att börja vandra på kända vandringsled och inte ge sig ut i skog och mark utan någon uppfattning om vad som finns på vägen. Se till att kolla upp vandringsleden i förväg för att få en uppfattning om längden och svårighetsgraden bara. I början kan det vara bra att tackla bara en av etapperna och som bara tar en dag eller två att slutföra.