thumbnail

Sportfiske

by admin
Categories: Fiske
Tags: No Tags
Comments: Comments Off

Många av oss gillar att ta fiskespöet med sig ut till närmaste sjö eller bäck för att fördriva några timmar med att varva ner och njuta av miljön och förhoppningsvis få napp och dra upp en fin fisk till middagen. 

Sportfiske är detsamma som fritidsfiske och det är verkligen en rekreation för själen att sitta nere vid en sjö och titta på flötet som guppar fram och tillbaka och hoppas på napp. Det finns många olika varianter av sportfiske förutom mete. Bland annat pimpling, jiggfiske, flugfiske och spinnfiske för att nämna några av dem.

Den äldsta varianten är ändå metet och det finns olika varianter även av detta. Förutom att meta i en sjö så kan man testa på bäckmete om man är ute efter fiskar såsom bäckröding och bäcköring som finns i mindre åar och bäckar, gärna på ett fjäll eller på en myr. Här använder man inte flöte utan kroken får driva i strömmen med agnet på.

Pimpling är en populär form av mete vintertid vilket innebär att man borrar hål i isen och där fiskar man genom att använda ett kort spö, ett så kallat pimpelspö. Genom att knycka lätt med handleden får man blänket som sitter på att röra sig så att det lockar fram fisken och den sväljer betet. Det används mest till att fånga abborre men även röding och lake.