thumbnail

Min första systemkamera

by admin
Categories: Teknik, Tips
Tags: No Tags
Comments: Comments Off

systemkamera_342980357

Alla som gillar fotografering har säkert tänkt på att skaffa en bra systemkamera en dag. Detta är speciellt sant om man för tillfället endast äger en digitalkamera eller tar väldigt många foton med sin mobil. Men vad ska man tänka på när man ska skaffa sin första systemkamera?

Hur man kommer att använda den är det första man måste ha koll på. Detta kommer att avgöra om det till exempel är viktigare att kameran inte väger så mycket än om den har den bästa möjliga bildkvaliteten, eller om den ska kunna fokusera väldigt snabbt eller ta många bilder per sekund. Hur mycket man än vill kommer man inte få en kamera som kan göra allt, så tänk noga på vilka kvaliteter som är viktigast och hitta en sort gyllene medelväg. Priset är så klart även en faktor och systemkameror finns i många olika prisklasser.

Spegellösa kameror

De mest grundläggande systemkamerorna är de så kallade spegellösa kameror. Detta är en bra kamera för den som värderar vikt och storlek högt och vill ha en väldigt portabel kamera. Spegellösa kameror saknar sökare och man tittar helt enkelt på skärmen för att fånga sitt objekt. Detta är mer eller mindre en kompaktkamera där man har möjligheten att byta objektiv.

Konsumentkamera

Tycker man att en spegellös kamera är lite för simpel och inte fyller alla krav man ställer på en kamera kan man gå ett steg upp och titta på en konsumentkamera. Medan de flesta spegellösa kameror håller sig på en ganska låg prisnivå kan man hitta konsument kameror som är allt från lite till väldigt mycket dyrare. I denna kategori kommer man att hitta en kamera med mer funktioner och möjligheter. Det finns även en uppsjö av objektiv att välja mellan om man vill ta lite mer speciella bilder. Konsumentkameror är bra startkameror för den som är en lite mer seriös hobbyfotograf.