thumbnail

Kul med drönare

by admin
Categories: Fritid, Teknik, Tips
Tags: No Tags
Comments: Comments Off

drone

Drönare, de små fjärrstyrda flygplanen och helikoptrarna som filmar i HD har blivit populära fritidssysslor. Under bara ett-två år har de klättrat upp till toppen av önskelistorna för både barn och vuxna. 

En bra drönare kostar 5-60 000 kronor, det är alltså inte billiga leksaker vi pratar om. De klarar av att flyga uppochner i luften, de filmar i högsta kvalité och tar automatiskt bort ryckig kamerabild. De har en räckvidd på flera kilometer och går lätt att manövrera. Man kan själv bestämma hur känslig kontrollerna ska vara och de dyraste modellerna har även inbyggd kamera med exklusiva objektiv som tar fantastiska bilder där du gör inställningar för bländare och fokus i realtid.

Det är alltså inte så konstigt att försäljningen ökade med över 500 procent från 2014 till 2015. Eftersom de kommer i alla möjliga prisklasser är det lätt att börja. Medan de dyraste börjar på 5000 kronor, finns det nybörjarmodeller för 3-500 kronor.

Detta med drönare har dock gett upphov till ett problem i samhället. Kameraövervakningslagen. Det finns redan flera rättsfall som väntar på dom. Det gäller för Sverige att hitta en rättspraxis för att hantera drönare och att filma med dem.  En del andra saker man bör tänka på:

  • Det har också blivit viktigare att sprida information om hur lagarna för att filma faktiskt fungerar. Man får exempelvis inte använda drönare runt fängelser, kärnkraftverk, flygplatser eller platser som har flygförbud.
  • Drönaren får inte flyga högre än 120 meter och man måste alltid ha den under uppsikt, man får alltså inte sitta still och låta drönaren flyga en kilometer bort tills men inte längre kan se den.
  • Man ska söka tillstånd från kommunen och man vill filma på allmän plats. Annars riskerar man att bryta mot kameraövervakningslagen.
  • Ska man använda bilder och filmklipp i kommersiella situationer måste man söka tillstånd från Transportstyrelsen. Vill man lägga upp sina filmklipp på nätet, är man tvungen att söka tillstånd från Försvarsmakten som måste se till att klippen inte på något sätt skadar Sveriges försvar.
  • Det är alltså inte bara att åka ut och flyga runt med rec-knappen intryckt. Se till att utbilda dig kring drönaren användningsområden innan du sätter igång.