thumbnail

Flugfiske

by admin
Categories: Fiske, Fritid
Tags: No Tags
Comments: Comments Off

Det här med att kasta fluga är inte direkt samma som att kastmeta eller för den delen kasta med drag. Du jobbar inte med tyngden ute på betet, utan linan är tyngden i flugfiske. Det handlar helt enkelt om att ha rätt teknik och avläsa vattnet för att veta vart fisken står.

Skaffa nödvändig utrustning, det kanske inte behöver vara det absolut värsta om du inte fiskat med fluga tidigare. Du kan hitta prisvärda produkter på nätet och även utöka din utrustning allteftersom du känner att börjar behärska tekniken. Här får du läsa lite om grunderna i flugfiske: För att lära sig rätt teknik är det bara att öva som gäller. Börja inte med en fluga i änden på linan, utan sätt dit en piprensare eller något som faktiskt inte riskerar att haka fast i dig själv, kringfarande saker eller personer.

För att lyckas med kastet ska du som högerhänt, stå med högra benet längst fram när du kastar, detta för att undvika rotation vid kastet. Kasta med bestämda men lugna rörelser och lär dig när du ska starta och stoppa i spögången. Du ska hela tiden sträva efter en rak spögång, alltså att spöt rör sig i samma linje hela tiden. För att eliminera nybörjarfel som kan inträffa, kan man tänka att stoppen på spöt, innan man vänder, är ungefär klockan 1 för framstopp och 11 för bakstopp. Det är läget man stannar i för att låta spetsen på linan vända och gå över i sträckt horisontell linje.

Vid flugfiske så jobbar man ut linan när man kastar och skjuter ut det sista när man kommit dit man vill med flugan. Att skjuta ut är flugfiskespråk och syftar på den lösa lina som är uttagen ur rullen. I motsats till vad man tror, så handlar det om hur man kastar och inte om handled och bör elimineras så mycket som möjligt. Den extra kraft du får med en handledsrörelse leder ofta till att linans linje bryts, liksom accelerationen. Använd i stället spöt som en förlängning av armen för att få det optimala kastet.