thumbnail

Att vandra på vintern

by admin
Categories: Fritid, Tips
Tags: No Tags
Comments: Comments Off

Vandring är nog något de flesta förknippar med vår och sommar, men riktiga entusiaster ger sig ut alla tider på året. Har man aldrig varit ute och vandrat på vintern med börjat leka med tanken bör man veta ett och annat innan man ger sig ut.

Till att börja med måste man veta alla sätt man kan kyla ned sig själv på och hur man undviker dem. Några av de mest utsatta delarna av kroppen är fingrar, tår och kinderna. När man söker skydda kinderna är det dock viktigt att inte täcka för munnen. Vad man än har framför det kommer snabbt bli fuktigt från andedräkten och kommer därför även bli kallt.

Man bör även undvika att duscha på morgonen när man ska ut och vandra. Man kanske känner sig renare på så sätt, men man tvättar även bort ett lager fett som hjälper till att skydda mot kylan.

Så länge man rör på sig hjälper man till att hålla temperaturen. Men när man väl stannar för en rast kommer kylan snabbare börja kännas. Se därför till att ha något varmt att äta eller dricka under rasterna. Och sitt aldrig direkt på snön.

Tar man av sig väskan är det också alltid viktigt att lägga den delen man har mot ryggen uppåt. Lägger man den delen mot snön kommer det bildas is där som sedan kyler ned ryggen.

Tänk också på att antalet soltimmar är drastiskt mindre mitt under vintern än på våren och sommaren. Räkna med att behöva vandra och syssla med lägeraktiviteter under mörker och ha därför med en lämplig ljuskälla som håller händerna fria.

När det kommer till att sova utomhus på vintern gäller det att försöka hålla värmen så mycket som möjligt. Satsa på en sovsäck som klarar av många minusgrader och se även till att använda dubbla liggunderlag för att skydda kroppen från markkylan. Genom att fästa dem med en rem kan man förhindra att de glider isär under natten.

Sov gärna i ett separat underställ från den som används under dagen så är det garanterat torrt och härligt. Dra även på både sockar och mössa för att inte frysa.